Kurs kuchni arabskiej
Ten kurs to trwająca 4-5 godzin podróż w głąb niezwykłej kultury kulinarnej krajów świata arabskiego, której przewodnikiem będzie Anna Kalaji – trenerka kuchni śródziemnomorskich, a prywatnie żona Syryjczyka. Uczestnicy warsztatów poznają sekrety bliskowschodniej kultury, której poznanie jest niezbędne do zrozumienia tamtejszej kuchni. Goście warsztatów usłyszą wiele ciekawostek o najczęściej używanych składnikach, a także o tych mniej znanych. W trakcie kursu uczestnicy samodzielnie przyrządzą najpopularniejsze z arabskich dań, takie jak jebrah – roladki z marynowanych liści winogron nadziewane ryżem i wołowiną, tradycyjną pastę hummus, orzeźwiającą sałatkę Tabbouleh z natki pietruszki, kaszy bulgur i warzyw, zapiekankę z tatara – kebbah, pyszny falafel oraz ciasteczka z nadzieniem daktylowym – mamoul. Będzie pysznie!
Kurs kuchni meksykańskiej
Podaruj voucher na kulinarną podróż do gorącego Meksyku. Kurs gotowania kuchni meksykańskiej odbywa się pod okiem Isabel Balderas – rodowitej Meksykanki, szefa kuchni z wieloletnim doświadczeniem, a obecnie szefa kuchni restauracji Dos Tacos w Warszawie. Kurs umożliwi poznanie tajników, zasad i produktów kuchni meksykańskiej. Uczestnicy podczas kursu przygotują najlepsze z meksykańskich potraw! Pyszne ośmiornice, kukurydza w kolbach i ogniste przyprawy – to dopiero przedsmak!
Kurs kuchni bałkańskiej
Podaruj voucher na kulinarną podróż! Chorwacja, Czarnogóra, Serbia, Albania, Bułgaria, Grecja. Wszystkie je wrzucimy do jednego garnka i polejemy sosem z fantazji i nonszalancji. Podczas kursu kuchni bałkańskiej uczestnicy dowiedzą się, na czym polega fenomen kuchni tej części świata, w jaki sposób łączy się tam składniki i smaki. Uczestnicy nauczą się sztuki grillowania mięsa oraz odpowiedniego doboru przypraw. Poznają smak oryginalnej szopskiej sałatki i jogurtowego sosu tzatziki. A na koniec prawdziwa bałkańska uczta dla zmysłów – degustacja. Szkolenie poprowadzi szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, rodowity Serb – Petar Simić.
Kurs kuchni chińskiej
Podczas 4-5 godzinnych warsztatów kuchni chińskiej osoba obdarowana voucherem pozna filozofię i magię kuchni 5 smaków. Zajęcia poprowadzi “Natasha” Su-chuan – trenerka rodem z Tajwanu, która zabierze uczestników kursu w kulinarną podróż po Chinach, prowadząc ich ścieżką przez osiem prowincji różniących się klimatem, położeniem geograficznym, historią i zwyczajami. Chińczycy szanują jedzenie. Wierzą, że jedzenie ma wpływ na nasze zdrowie i stąd wywodzi się filozofia jedzenia wg harmonii Yin i Yang. Potrafią podzielić jedzenie nie tylko na 5 smaków, ale i na 5 kolorów, które odpowiadają 5 „ruchom” – drzewo, ogień, ziemia, złoto i woda, a te dalej pięciu organom ludzkiego ciała i czterem porom roku. Podczas warsztatów kuchni chińskiej poznasz nie tylko jej wyjątkowy smak, ale też sposób na świadomą, harmonijną kuchnię.
Kurs kuchni francuskiej
Podczas warsztatów kuchni francuskiej, przekonasz się, że w rzeczywistości jest ona jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni na świecie, bazującą na najlepszej jakości produktach oraz technice ich obróbki. Świeże ryby i owoce morza, najlepsze gatunkowo mięsa, warzywa i mnóstwo aromatycznych ziół. Uczestnicy 4-5 godzinnego kursu ugotują klasyczne potrawy kuchni francuskiej pod okiem charyzmatycznego Toma Eklera – specjalisty od wina, mistrza smaków kuchni regionu Morza Śródziemnego. Podczas warsztatów dowiedzą się, jak w prosty sposób przygotować efektowne klasyczne dania z różnych regionów Francji. Uczestnicy zasmakują grillowanych ostryg, muli po marynarsku, tradycyjnego coque au win (kurczaka w winie) oraz rozpływającego się w ustach czekoladowego fondanta. Całości dopełni odświeżająca sałatka z figami i obowiązkowy plasterek wyrazistego sera gorgonzola. To idealny pomysł na prezent dla fana kultury francuskiej! Idealne intro przed wycieczką do Francji.
Kurs kuchni hiszpańskiej
Jaką magię kryją w sobie hiszpańskie tapas? Podczas kursu kuchni hiszpańskiej można poznać dania poszczególnych regionów kraju, zarówno te najbardziej znane i tradycyjne jak paella, jak i bardziej nietypowe, charakterystyczne tylko dla wybranych obszarów. Znane na całym świecie hiszpańskie oliwki, obłędna suszona szynka serrano, aromatyczne sery, świeże warzywa i owoce – to tylko początek naszej hiszpańskiej podróży. Kultura jedzenia, unikalny styl tapas, niepowtarzalne potrawy i smaki. Kurs poprowadzi Anna Kalaji – iberystka, znawczyni kuchni hiszpańskiej. Niewiarygodna dawka wiedzy i smakowita wycieczka po najlepszych smakach Hiszpanii gwarantowana! To ciekawy pomysł na prezent dla iberystów, fanów salsy i całej kultury hiszpańskiej.
Kurs kuchni indyjskiej
Kurs kuchni indyjskiej to orientalna podróż w głąb kuchni dalekiego wschodu, ale też podróż wgłąb siebie i własnego ciała. Przyprawy i zioła kuchni indyjskiej znane są na całym świecie od tysięcy lat, a ich zdrowotne właściwości to tylko początek fenomenu kuchni indyjskiej. Szkolenie poprowadzi Tapinder Sharma – hindus z Punjab, restaurator, właściciel sieci restauracji indyjskich Ganesh, wegetarianin i pasjonat zdrowej kuchni. Jak poprawnie ugotować ryż basmati? W jaki sposób przygotować pyszne mango lassi?
Kurs kuchni marokańskiej
Oko na Maroko! Podaruj bliskim voucher na kulinarną wyprawę do Afryki. Wspaniała kuchnia Maroka, kulinarna mieszanka z wpływami Berberów, Fenicjan, Arabów, Hiszpanów, Żydów Sefardyjskich i Francuzów. Szkolenie poprowadzą Jalil i Dorota Hadrami – szef kuchni pracujący obecnie w restauracji Gaba & Garçons w Hali Koszyki wraz ze swoją żoną – specjalistką i pasjonatką kulinariów i kultury Maroka. Podczas szkolenia osoba obdarowana voucherem zgłębi tajniki przygotowywania jednej z najbardziej popularnych marokańskich potraw, czyli aromatycznego tagine.
Kurs kuchni włoskiej
Czym właściwie jest dolce vita? Przekonają się o tym uczestnicy kursu kuchni włoskiej. Podczas warsztatów uczestnicy poznają prawdę o pizzy i klasycznych sosach – skończy się raz na zawsze wojna między masłem a oliwą. Lekcje gotowania kuchni włoskiej prowadzą Alfredo i Leonardo! W planach włoskiego rejsu risotto primavera, tiramisu czy spaghetti z domowej roboty pesto genovese.
Kurs kuchni wietnamskiej
Kuchnia wietnamska to ogromny odrębny rozdział kuchni azjatyckiej – bogactwo ziół, niezwykłych sposobów gotowania, specyficznych składników i smaków. Tak różna, jak klimat północy i południa Wietnamu, tak znakomita, że trudno to sobie wyobrazić, nie znając jej największych tajemnic! Kurs kuchni wietnamskiej poprowadzi Wiktoria Górecka, znana jako Pyza Made in Poland. Psycholog kulturowy, psychodietetyk, wykładowca Food Studies. Wietnamczycy w Polsce mówią, że jeśli ktokolwiek zna się na ich rodzimej kuchni, to właśnie ona! W menu szkoleniowym między innymi zupa pho z wołowiną parzoną i gotowaną czy sałatka z kwiatów bananowca.